COMPACTION TESTING REQUIREMENTS *

DEPTH TESTING FREQUENCY °
VERTICAL|HORIZONTAL
SURFACE (BELOW HMA) |N/A 1 TEST EVERY 150 LINEAR FEET OF TRENCH OR MINIMUM 2 PER
TRENCH

1 TEST FOR 150 SQUARE FEET FOR ISOLATED PATCHES®

1TO 4 FEET (OR MIN 18
IN. ABOVE PIPE)

1 EVERY 12
INCHES

SAME AS FOR SURFACE

>4 FEET TO BOTTOM OF
TRENCH

NO SPECIFIC REQUIREMENT - MAY BE REQUIRED BY COT INSPECTOR FOR
VERIFICATION OF COMPACTION

A. TESTING SHALL BE PERFORMED BY A CERTIFIED INDEPENDENT TESTING LABORATORY OR A
CERTIFIED TESTOR AS APPROVED BY THE CITY'S CONSTRUCTION DIVISION. THE COST OF TESTING
IS THE RESPONSIBILITY OF THE PERMITTEE. TESTS SHALL BE COMPLETED AND REPORTS
IDENTIFYING THE PROJECT NUMBER SUBMITTED TO THE CONSTRUCTION DIVISION WITHIN 48

HOURS OF TESTS.

B. ONLY ONE COMPACTION TEST WILL BE REQUIRED FOR MULTIPLE TRENCHES WITHIN A 150 SF AREA
PROVIDED COMPACTION PROCEDURES ARE THE SAME.

C. EACH LIFT SHALL BE COMPACTED TO 95% MODIFIED PROCTOR DENSITY, AS VERIFIED BY
COMPACTION TESTING, BEFORE PROCEEDING TO THE NEXT LIFT. COT INSPECTOR MAY REQUIRE

NOTES:

EXCAVATION AND REMOVAL OF SOIL WHERE COMPACTION IS IN QUESTION.

1. Compact backfill material in max. 12 in. lifts. Compact backfill material to 95% max.
modified proctor density (ASTM 1557) except directly over pipe, hand tamp only.

2. Native backfill will require laboratory testing to determine max. modified proctor density.
Imported backfill will require submittal of proctor test results from supplier.

3. See WSDOT Standard Specification Section 2-09.3(1)E for material requirements on
"Controlled Density Fili" (CDF). CDF may be used for trenches less than 24 in. wide or as
approved by the City Engineer. CDF shall be vibrated/compacted.
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